En çok kalp sağlımızı önemsiyoruz

En çok kalp sağlımızı önemsiyoruz

Türk toplumunun, sağlığına bakış açısını gösteren Aksigorta’nın araştırmasına göre en çok kalp sağlığımızı önemsiyoruz ve en fazla kanser olmaktan korkuyoruz.  Aksigorta’nın Araştırma Şirketi Ipsos’a yaptırdığı CATIBUS yöntemi ile İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Gaziantep, Bursa, Kayseri, Malatya, Balıkesir, Samsun, Erzurum ve Trabzon’da yaşayan 15-60 yaş grubuna dahil toplam 600 tüketici ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türk halkı en çok kalp sağlığına (yüzde 44) önem veriyor. Yaklaşık iki kişiden birinin öncelikli olarak kalp sağlığını önemsediğinin belirlendiği araştırmaya göre, ikinci sırada göz (yüzde 16) geliyor. Göz sağlığını, beyin (yüzde 8), akciğer (yüzde 6) ve diğer organların sağlığı takip ediyor.

Araştırmaya göre, kalp sağlığı tüm yaş grupları ve sosyo-ekonomik düzeyinde yer alan kişiler için birinci derecede önem taşırken, sosyo-ekonomik düzey arttıkça beyin sağlığına verilen önemde de artış gözleniyor. C1, C2, DE sosyo-ekonomik statüye dahil kişilerde birincil derecede beyin sağlığına önem verenlerin oranı yüzde 5-7 arasında değişirken, AB sosyo-ekonomik düzeyine dahil kişilerde birincil derecede beyin sağlığına önem verenlerin oranı yüzde 13’e yükseliyor. Araştırma sonuçları cinsiyete göre de farklılıklar gösteriyor. Kadınların sadece yüzde 1’i el, kol, bacak, ayak gibi dış organlarının sağlığını önemserken, bu oran, özellikle 15-19 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 12’ye yükseliyor.

Kanser üç kişiden ikisinin kabusu
Aksigorta’nın araştırmasına göre Türk toplumunun yüzde 69’u kansere yakalanmaktan korkuyor. En çok korkulan hastalıklar sıralamasında açık ara birinci olan kanseri, yüzde 7 ile kalp ve damar hastalıkları, yüzde 2 oranla alzheimer, göz, böbrek, beyin ve sinir sistemi ile böbrek hastalıkları takip ediyor.  Araştırmaya katılanların yüzde 72’si “Elinizde bir sihirli değnek olsa sevdiklerinizi hangi hastalığa karşı korumak isterdiniz?” sorusunu “Kanser” olarak yanıtlarken, yüzde 6’sı tüm hastalıklara karşı koruma isteğini ifade etti.

Gürarda: Tedbirinizi sağlıklı iken alın
Başta kanser ve kalp olmak üzere hastalıkların kişilerin yaşam kalitelerini ve maneviyatını olumsuz etkilemesinin yanı sıra tedavilerinin yüksek maliyetli olması nedeniyle de zor dönemler yaşattığını belirten Aksigorta Pazarlama Direktörü Gürsal Gürarda, kişilerin genellikle sağlık sorunları ile karşılaşmalarının ardından sigorta yaptırma eğilimine girdiklerini söyledi. Bir sağlık sorunu ile karşılaşılmasının ardından sigorta yaptırma eğiliminin geç kalınmış bir karar olduğunu belirten Gürarda, “Sağlık sigortalarının diğer sigorta ürünlerinden en önemli farkı teşhis edilen sağlık sorunu ile ilgili tedavi teminatının kapsam dışında kalmasıdır. Bu nedenle önerimiz, sağlıklı iken, olası durumları gözeterek konuyla ilgili tedbir alınmasıdır” dedi.