FinTek’lerin geleceğini regülasyonlar şekillendirecek!

FinTek’lerin geleceğini regülasyonlar şekillendirecek!

PSM DERGİSİ

Finans ve teknoloji dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olan Money20/20’nin Las Vegas ayağı, bu yıl 22-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. UPT Genel Müdürü Murat Kastan, “Her zaman sektörün durumuna ilişkin çok iyi bir gösterge olan Money 20/20, aynı zamanda geleceğe ışık tutan, ilham veren bir etkinlik. Katılımcı ve sponsor sayısı gibi birçok açıdan bu yılın en büyük ve önemli ödeme sistemleri, FinTek ve finans servisleri konferansı Money 20/20’yi yakından takip ediyorum. Money 20/20’nin Avrupa’daki konferansına 7 yıldır, ABD’deki etkinliğine ise 2 yıldır katılıyor ve bu etkinlikleri kıtalararası değerlendirme imkânım oluyor” diyor…

Las Vegas’taki konferansın bu yılki katılımcılarına baktığımızda, özellikle startup ve Türkiye’den katılımcı sayısı geçen yıla göre daha azdı. Öte yandan, bu yıl üst düzey yöneticilerin katılımının çok yoğun ve konuşmacılar açısından pazardaki FinTek sektörünün gücünü yansıtır nitelikte olduğunu belirtebilirim.

Geçen yılların aksine, bu yıl konuşmacıların tek bir ana gündem maddesi yoktu. Aksine konular daha geniş kapsamlı ve detaylıydı. Daha da önemlisi, ürünlerle ilişkisi ve ürünlere faydası üzerinde duruldu. Yine geçen yılların aksine, ödeme kuruluşları değerden çok gelir yaratmaya ağırlık verdiği için herkes pratik çözümlere odaklanmıştı. Odaklanılan gelire paralel “networking” ve iş birlikleri konferansın en gündemde konularından biriydi.

Bu yıl azalan yatırımlarla birlikte, konferansa katılan yatırım firması sayısı da düşüktü. Hatta startup ödeme kuruluşlarının standı yok denecek kadar azdı. Bu yıla kadar benzer formatta ve gündemde olan FinTek sektörünün 2024’ten itibaren bir dönüşüm içine gireceğini düşünüyorum. Global banka yöneticilerinin ücretsiz danışmanlık verdiği standın hiç ilgi çekmemesi bu dönüşümün hızına ilişkin bir ipucu veriyordu.

Bilindiği üzere başarılı FinTek startup’larının ortak özelliği, son yıllarda ortaya çıkan fikirleri ürünleştirmek ve bunu müşteri ihtiyaçlarını giderecek şekilde hızla dönüştürmek. Bu yıl konuşulan konuları da trend kavramlar değil, bu trendlerin ürüne ve gelire nasıl dönüştüğü oluşturdu. Örneğin, yapay zekâya (AI) yatırım yapmak istenilen hisse senedine ilişkin haberleri özetleyen ve yatırımcının karar almasına yardımcı olan uygulama gibi…

MONEY 20/20 USA’DA ÖNE ÇIKAN GÜNDEM VE KONULAR

– Sınır ötesi ödemeler ve bu alanda faaliyet gösteren firmalar her zamankinden daha çok katılım sağladı ve gündem yarattı.
– Yapay zekâdan çok yapay zekânın nasıl ürünleştirilebileceği konuşuldu.
– Gelişmekte olan Latin Amerika ülkelerinden hem katılım daha fazlaydı hem de dünya genelindeki katılımcılar bu firmalara daha çok ilgi gösterdi. Latin Amerika firmalarının daha da global ürünler sunar hale geldiğini gördük.
– Fikir değil ürünün gündemde olmasına paralel kripto şirketleri de oldukça az katılım gösterdi. Katılan kripto şirketleri, kriptoya değil kriptonun ödemeler alanında sağladığı çözüm odaklı ürünlerine odaklanıyordu.
– Altyapı sağlayıcıları ve lisanslı olmayan şirketlere lisans gerektiren hizmetleri sunan kuruluşlar yoğun ilgi gördü.
– Ortak merak konusu, X’in (Twitter) almaya devam ettiği para transferi lisansları sonucunda nasıl bir ürün sunmayı planladığı oldu.
– FinTek’in geleceğini regülasyonların şekillendireceği, mutabık kalınan ender konulardan biriydi.
– Rekabette geride kaldıklarını fark eden küresel ödeme şirketleri, ana ürünlerinin yanında FinTek’lere daha kapsamlı hizmet verebilmek için farklı ödeme ve altyapı sağlayıcılığı ürünlerini ön plana çıkardı.
– Özetle, yatırımların azalmasıyla ödeme kuruluşları, “hayalin” değil “gerçeğin ve bugünün” kıymetini hatırlamış görünüyordu.