Mikro ve küçük işletmelerin verimliliği refah düzeyini sıçratır

Mikro ve küçük işletmelerin verimliliği refah düzeyini sıçratır

PSM DERGİSİ

KOBİ’lerin büyüme potansiyelini gerçekleştirmesine katkı sağlayan İşimi Yönetebiliyorum programı kapsamında “Türkiye KOBİ Görünümü 2022” başlıklı bir rapor yayınlandı. Rapora göre Türkiye’nin refah düzeyinde bir sıçrama gerçekleşmesi için mikro ve küçük işletmelerin verimliliğinin artırılması gerekiyor. Bu verimliliğin sağlanmasına katkıda bulunmak için, üçte biri deprem bölgesinden olmak üzere mikro ve küçük işletmelere özel olarak hazırlanan mentorluk programına başvuru süreci başladı…

TÜRKONFED, Visa ve UNDP ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle 2019 yılında başlatılan “İşimi Yönetebiliyorum” programıyla 4 yılda 4 bini aşkın KOBİ temsilcisine eğitim verildi. “Türkiye KOBİ Görünümü 2022” raporuyla beşinci faaliyet yılına giren program kapsamında, KOBİ’lere uygun kapasite geliştirme aktivitelerine arka plan sunulması amaçlanıyor.

İstihdam ve iş yaratma potansiyelleri yüksek, verimlilikleri düşük

Mikro işletmelerin ve KOBİ’lerin 2010-2022 dönemindeki gelişimlerinin incelendiği rapora göre istihdam ve iş yaratmada önemli bir rol üstlenen bu işletmeler, iş gücü verimliliğinde ise potansiyellerinin oldukça altında kalıyor. 2010-2022 yılları arasında Türkiye genelindeki 7.7 milyonluk istihdam artışında mikro işletmeler yüzde 33, küçük işletmeler ise yüzde 17’lik paya sahip. 2022 yılına gelindiğinde mikro işletmelerin toplam istihdamdaki payının yüzde 37, küçük işletmelerin yüzde 20 civarında olduğu görülüyor.

Bu veriler, küçük işletmelerin toplam istihdam ve istihdam artışında önemli bir paya sahip olduğunu gösteriyor. Konu iş gücü verimliliğine geldiğinde ise büyük işletmelerin ortalama iş gücü verimliliğinin mikro işletmelerin yaklaşık 5.5, küçük işletmelerin de yaklaşık 2.3 katı olduğu görülüyor. Küçük ve mikro işletmeler ile büyükler arasındaki bu fark, istihdam ve yaratılan işlerin verimlilik düzeyinin düşük olduğunu gösteriyor.

Raporda, mikro ve küçük işletmelerin istihdam paylarının yüksek, iş gücü verimliliklerinin düşük olmasının Türkiye’nin ortalama iş gücü verimliliğini ve dolayısıyla ortalama refah düzeyini ciddi biçimde aşağı çektiğine vurgu yapılıyor. Refah düzeyinde bir sıçrama gerçekleştirebilmek için mikro ve küçük işletmelerde verimliliğin artırılmasının gerekliliğine dikkat çekiliyor.

KOBİ’LERİN VERİMLİLİĞİNİ ARTIRACAK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Raporda, özellikle mikro işletmelerin daha verimli ve rekabetçi olabilmeleri için uygun bir politika çerçevesi ve destekler gerektiği belirtiliyor, teşvik politikalarının gözden geçirilmesi önerisinde bulunuluyor. Bununla birlikte finansman ve teknolojiye erişimlerinin iyileşmesi kadar yönetim kalitelerinin yükselmesi gerektiği de ifade ediliyor.

Diğer çözüm önerileri ise profesyonel danışmanlık hizmetlerinin sağlanması ve her düzeyde eğitim kalitesinin yükseltilmesi şeklinde.

Süleyman Sönmez
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı

“EN ÖNEMLİ GÜNDEMİMİZ VERİMLİLİK OLMALI”

Yetkin, verimliliği yüksek, iyi işler yaratan KOBİ’ler refah düzeyi yüksek bir orta sınıfın var olmasında ve gelir dağılımının görece adil olmasında önemli rol oynar. KOBİ’ler için yeni ekosistemler yaratmak ve yatırım ortamını geliştirmek, gelişmiş ülkelerde politika oluşturma gündeminin ön sıralarında yer alır. Ekonomimiz ve KOBİ’ler açısından en önemli gündem maddemiz verimlilik olmalı.

Samile Mümin
Visa Türkiye Genel Müdürü

“İŞLETMELERLE BİRE BİR İLETİŞİM KURACAĞIZ”

Raporumuz, küçük işletmelerin yüksek potansiyele sahip olmasına rağmen, verimliliğe katkısının büyüklere oranla daha düşük olduğunu gösteriyor. Küçük işletmelerde potansiyel var ancak desteklenmeleri gerekiyor. Biz de bu desteği sağlamak üzere en az üçte biri deprem bölgesinden olmak üzere küçük işletmelere özel bir mentorluk programı hazırladık. İşletmelerle bire bir iletişim kuracağımız bir program yürüteceğiz.

“GERÇEK İHTİYAÇ, ÖLÇÜLEBİLİR ETKİ, YAKIN SAHA TAKİBİ”

Visa’nın kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin başarısının altında; gerçek bir ihtiyaca odaklanılması, etkinin ölçülmesi ve sahanın yakın takibi yatıyor. Ekonominin belkemiğini oluşturan KOBİ’lerin gelişmek için ihtiyaç duydukları desteği almaları çok önemli. 2019 yılından bu yana güçlü proje ortaklarımızla birlikte yürüttüğümüz İşimi Yönetebiliyorum projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz “Türkiye KOBİ Görünümü 2023” raporu, küçük işletmelerin yüksek potansiyele sahip olmasına rağmen, verimliliğe katkısının büyüklere oranla daha düşük olduğunu gösteriyor. Oysa verimlilik artışının küçük büyük demeden tüm işletmeleri kapsayıcı olması gerekiyor. Küçük işletmelerde potansiyel var ancak desteklenmeleri gerekiyor. Biz de bu desteği sağlamak üzere küçük işletmelere özel bir mentorluk programı hazırladık. Bu işletmelerin en az üçte birinin deprem bölgesinden olmasını hedefledik. Bu doğrultuda işletmelerle birebir iletişim kuracağımız bir program yürüteceğiz.

Louisa Vinton
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi

“YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜME DESTEK OLUYORUZ”

Daha üretken, sorumlu ve dayanıklı bir KOBİ ekosistemi, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması, refahı ve depremlerin ardından hızlı bir şekilde toparlanabilmesi için elzem. UNDP, KOBİ’lerin küresel rekabet güçlerinin artması için yeşil ve dijital dönüşümlerini hızlandırmalarına destek vermeye devam ediyor. Yeni mentorluk programımız, mikro ve küçük işletmelerin depremlerin yıkıcı etkisinden kurtulmaları, gerçek potansiyellerine ulaşmaları ve başarılı olmaları için çok ihtiyaç duyulan desteği sağlamayı amaçlıyor.

Mentorluk programına başvurmak için: www.isimiyonetebiliyorum.com