Motosiklet tutkusu tavan primler taban

Motosiklet tutkusu tavan primler taban

Zorunlu trafik sigortasında tavan prim uygulaması motosiklet tutkunları ve motosiklet satıcılarını da sevindirdi. Kullanıcılar sigorta primleri düşeceği, satıcılarsa bu uygulamayla birlikte satışların artacağı için seviniyor.

2016 yılında motosiklet satışları, önceki yıllara göre azalarak 144 binde kalmıştı. Bu yıl ise satışların canlanarak 170 binin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Buna karşılık motosikletlerin sigortalanma oranında kayda değer bir artış gözlenmiyor. Zaten sigorta şirketleri de bu işe çok sıcak bakmıyor. Örneğin, bazı şirketler kapalı garajınız yoksa poliçe satıp teminat vermekten kaçınıyor…

Kısacası şirketlerin çoğu bu ulaşım aracına teminat vermeye çok da istekli değil. Ancak bu alana önem verip ürün çıkaran şirketler de var.

Az yakan, kolay ulaşım sağlayan, park sorunu olmayan motosikletlerin sayısı arttıkça kasko ve trafik sigortası yaptırmak zorlaşıyor. Malum motosikletler az yakıyor ama çok çalınıyor. Park sorunu yok ama kaza yapma riski oldukça fazla. Hele de Türkiye gibi bilinçsiz kullanıcıların oldukça fazla olduğu bir ülkede her sigorta şirketi bu ulaşım aracına teminat vermiyor.

İlk yıl 329 TL prim ödeyeceksiniz

Son 1 yılda motosikletlerin trafik sigortası primi yüzde 139 artışla 500 liranın üzerine çıktı. Motosikletlerde ortalama sigorta primi 2015 sonunda 137 lirayken, 2016 sonunda diğer dallardaki artışı da geride bırakarak en düşük 327 liraya kadar çıktı. Ancak zorunlu trafik sigortasında tavan prim uygulamasına geçilmesiyle birlikte motosiklet tutkunları ve motosiklet sektörü için de haraketli bir dönemin başlayacağı belirtiliyor. Bazı motosikletlerde 4 bin TL’ye kadar ulaşan sigorta primlerinin 500 liranın altına düşmesi sektöre canlılık getirecek gibi görünüyor. Tavan prim uygulamasının özellikle ilk kez motosiklet sahibi olanlar için çok büyük avantaj sağlayacağı belirtiliyor. Hazine’nin kararıyla birlikte, örneğin İstanbul’da ilk kez motosiklet sahibi olanlar sadece 329 TL yıllık trafik sigortası primi ödeyecek.

Motosiklet sigortası satın alırken ucuz prim ödemek için zamanında yenileme ve iyi sürücü olma ayrı bir önem taşıyor. Malum, kaskonun amacı, sigortanın konu olduğu aracı koruma altına almak. Yani kasko yapılan aracın başına gelebilecek hasarlar sigorta şirketi tarafından karşılanıyor. Elbette motosiklet kasko sorgulaması yaparken şu teminatlara dikkat etmek oldukça önemli:

Araç park veya hareket halindeyken meydana gelebilecek kazalar sonucu maddi hasarlar, yanma, çalınma, araçta sigara ve benzeri maddelerin temasından doğan yangın hariç zararlar, yetkili olmayan kişilere çektirilen araca gelen hasarlar ile kurallara uygun olmadan çekilen veya çektirilen araçlara gelen hasarlar, sel, su baskını, grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri ve terörizm, deprem…

Bunlara ek olarak kask ve diğer koruma kıyafetlerine gelebilecek zararlara karşı da kendinizi teminat altına alabilirsiniz.

Motosiklet kullanırken başınıza gelebilecek olası kazalara karşı ferdi kaza teminatından da faydalanmak mümkün. Asistans hizmetleriyle aracınızı yetkili servise çekme teminatları da veriliyor…

ALLİANZ TÜRKİYE

Tüm Oto Genişletilmiş Kasko ile butik hizmet

Allianz Türkiye motosikletleri, “Tüm Oto Genişletilmiş Kasko” poliçesiyle teminat kapsamına alıyor. Kasko sigortaları öncelikle kaza sonucu aracın kendisinde meydana gelecek hasarlara teminat veriyor. Türkiye’deki sigorta şirketleri kasko teminatına ek olarak deprem, sel, hırsızlık ile ferdi kaza teminatları da sunuyor. Kaza sonucu sürücünün bedeni zarara uğrama olasılığı yüksek olduğu için bu teminatın da satın alındığından emin olmakta yarar var.

Allianz Türkiye’nin sunduğu Tüm Oto Genişletilmiş Kasko poliçeleri, motosikletler için de ikame araç hariç asistans hizmetleri sunuyor. Motosikletin çekilmesi ve kurtarılması gibi teminatların yanı sıra belirli koşullarda ferdi kaza ve tedavi teminatlarını içeren butik bir hizmet veriliyor.

Allianz Sigorta Satış ve Dağıtım Kanalları Direktörü Ertuğrul Yücenur, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Aralık 2016 verilerine göre ülkemizde yaklaşık 3 milyonu motosiklet olmak üzere 21 milyonun üzerinde tescilli araç bulunduğunu hatırlatıyor. Yücenur, Türkiye’deki tescilli araçların yüzde 14.2’sine tekabül eden motosikletlerin ise sadece yüzde 33.3’ünün trafik sigortası olduğuna dikkat çekiyor. “Trafik sigortalarında tüm kullanım tarzları için genel sigortalılık oranının yüzde 80’lere yaklaştığını göz önünde bulunduracak olursak motosiklet özelinde bu oranın düşük olduğunu söyleyebiliriz” diyen Yücenur, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Kasko sigortası düzenlenmiş motosikletlerin toplam motosikletler içerisindeki payı, 2016 rakamlarına göre binde 5 düzeyinde. Bu rakamlardan hareketle ilgili araç grubunda alınacak çok yolumuz olduğu açıkça görülüyor.”

Son dönemlerde sayıca artmasına rağmen motosikletlerin halen bireysel amaçlardan çok, ticari amaçlarla kullanıldığını belirten Yücenur, “Ticari amaçlı kullanılan motosikletlerin çoğunlukla kurye olarak kullanılması, sürücülerinin genellikle deneyimsiz ve hatta bir kısmının ehliyetsiz olması nedeniyle kaza halinde yüksek oranda maddi ve bedeni kayıp yaşanabiliyor. Sigortalılık oranının düşük olması ise bu araçların bilinçli ve ehliyetli sürücüler tarafından kullanılmıyor olmaları, bedeni hasarların yüksekliği karşısında sigorta şirketlerinin prim değerlendirmeleri, bazı iş kollarının yüksek risk grubunda bulunması gibi sebeplere bağlı” diyor.

Bununla birlikte, bireysel amaçlarla kullanılan motosikletlerde sigortalılık oranının daha yüksek olduğunu vurgulayan Yücenur, motosikletlerin kasko ve trafik sigortası primlerinin neden pahalı olduğunu ise şöyle açıklıyor:

“Motor branşında fiyatlandırma modelleri şirketten şirkete farklılık gösterebiliyor. Modeller farklı olsa da tüm şirketler, sigorta talep eden kişinin ve aracın hasar geçmişini analiz ediyor ve fiyatlandırma kriterleri arasında bu bilgiyi kullanıyor. Farklılaşan fiyatlandırma kriterlerine rağmen şirketler, risk değerlendirmesine göre daha ihtiyatlı davranabiliyor.”

GROUPAMA SİGORTA

Sertifikalı sürücüye özel indirimli Moto Kask’O

Groupama Sigorta, motosikletinizi ve kendinizi için olası risklere karşı kapsamlı bir kasko poliçesiyle güvence altına alarak, seyahatlerinize keyifle devam etmenizi sağlıyor. Moto Kask’O sigortasıyla hem seyir hem de park halindeyken karşılaşabileceğiniz kaza risklerine karşı; kask, çantalar ve koruma kıyafetleriniz de dahil geniş bir güvence sunuyor. Motosikletinizin park halinde, binip inerken veya bakımı yapılırken karşılaşabileceğiniz kaza sonucu ölüm ve sürekli sakatlık risklerini kapsam altına alan Moto Kask’O, kaza durumunda tedavi masraflarınızı da teminat altına alıyor. Yine isterseniz yurtdışı seyahatlerinizde de motorunuz kasko güvencesinde. Güvenli ve ileri sürüş eğitim sertifikalarına sahip motosiklet sürücülerine ise özel indirim sağlanıyor.

MAPFRE SİGORTA

Moto MGS ile yakınınız da güvende

Mapfre Sigorta’nın motosiklet kasko sigortası “Moto MGS”, motosiklet tutkusu ve tutkunlarını güvence altına alıyor. Moto MGS kasko poliçelerinde, dilerseniz sizinle birlikte seyahat eden yakınınızı da teminat altına alıyor; olası bir kazada motosiklet kıyafetiniz ve kaskınızın görebileceği zararı da sigortalayabiliyorsunuz.

Moto MGS, sigortalı aracın karayolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz taşıtlarla teması neticesinde meydana gelen zararları karşılıyor. Gerek hareket gerekse durma halindeyken sigortalanın veya aracı kullananın iradesi dışında araca ani ve harici etkiler neticesinde sabit veya hareketli bir cismin çarpması veya aracın böyle bir cisme çarpması, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazaları da teminat altına alan moto MGS, üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptıkları hareketler, aracın yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi, grev, lokavt ve terör, sabotaj sonucu meydana gelecek zararlar ile sel ve su basması zararlarını da teminat altına alıyor. Ayrıca deprem hasarları da ek prime tabi olmak üzere, talep doğrultusunda muafiyetsiz olarak veya yüzde 15 ve yüzde 5 seçenekli muafiyet oranlarıyla teminata dahil edilebiliyor.

EN UYGUN MOTOSİKLET SİGORTASINI NASIL BULABİLİRSİNİZ?

* Motosiklet trafik poliçesi teklifi almak isteyen araç sahipleri, Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) üzerinden tüm sigorta şirketlerinin prim tekliflerini görüntüleyebilir ve karşılaştırabilir.

* Alınan tekliflerdeki sigorta şirketlerinin sermaye yeterliliği, hizmet kalitesi, teminat yapıları detaylı incelenmeli ve fiyatın yanındaki bu diğer kriterler de göz önünde bulundurulmalı.

* Kasko sigortalarında çoklu fiyat alternatifi görülebilecek bir sistem olmasa da satış kanalları aracılığıyla fiyat alternatifleri sigortalılara rahatlıkla sunulabiliyor.

* Kasko teklifi/poliçesi almadan önce teminat, muafiyet ve prim yapılarını incelemekte yarar var. Kaskonun, sigorta şirketlerinin hizmet anlamında farklılaştığı; fiyatın yanı sıra teminat ve hizmet olarak da rekabetin ciddi anlamda yoğun yaşandığı bir alan olduğu unutulmamalı.

MOTOSİKLET İÇİN TRAFİK VE KASKO SİGORTASI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

* Tüm motorlu araçlarda olduğu gibi motosiklet olarak tescil edilmiş araçlar için de trafik poliçesi yaptırılması zorunludur.

* Trafik sigortasının limit ve teminatları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir ve tüm sigorta şirketleri tarafından bu şekilde uygulanır.

* Kasko poliçesi düzenlenmesi aşamasında, araçla ilgili bilgilerin sigortacıya doğru ve eksiksiz bir şekilde aktarılması gerekir.

* Sabit eklentilerin belirtilmesi ve bu eklentilerin teminat altına alınıp alınmayacağı konusunda detaylı bilgi talep edilir. Çünkü kasko branşında teminatlar ve muafiyet uygulamaları şirketler bazında farklılık gösterebilir. Bu yüzden diğer tüm araçlarda olduğu gibi motosikletler için de sigorta satın alırken verilen teminatlar detaylı incelenmelidir. Örneğin, hırsızlık teminatıyla ilgili sigorta şirketlerinin farklı uygulamaları olabiliyor. Aynı şekilde araçtaki bir aksesuarın ancak sigorta şirketine bildirilmiş olması halinde teminat altına alınabileceği bilinmelidir. Aksi halde hasar anında hem sigortalı hem de sigorta şirketi açısından sıkıntılı süreçler yaşanması muhtemeldir.

* Burada hem müşterinin hem de poliçenin satılmasına aracılık eden kurum ve kişilerin de hassasiyeti gerekmektedir. Müşterinin satın aldığı ürünle ilgili detaylı bilgi istemesi, aracılık eden kurum ve kişilerin ise bu bilgiyi sağlaması da önem arz etmektedir.

Yıllara göre motosiklet satışları (Adet)

2011 199.022   

2012 178.711

2013 185.507

2014 180.010

2015 165.127

2016 143.678

Pazar hacmi

2015 1.2 milyar TL

2016 1.3 milyar TL 

Kaynak: Akıllı Yaşam