Sağlıkta reform

Sağlıkta reform

Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişikliklerle, sağlıkta reform niteliğinde düzenlemeler hayata geçecek. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı’nın verdiği bilgiye göre SGK anlaşması olmayan doktorlarla, hastalara sürpriz fatura çıkaran doktorlara artık izin verilmeyecek. Kanser ameliyatlarına ekstra ücret çıkaramayacak olan özel hastaneler, 15 güne kadarki yoğun bakım harcamalarını da devletten alacak ve vatandaşa bedel ödetemeyecek.

SGK Başkanı Bağlı, SGK anlaşmalı özel hastanelerde acil, yoğun bakım, yanık, yenidoğan, kemoterapi, radyoterapi ve ışın terapisinden sonra ilk kez kanser cerrahisinin de hastadan fark alınmayacak tedaviler kapsamına alındığını belirterek, “Özel hastanelerle kanser cerrahisi alanında paket anlaşma yapacağız. Hastadan ne yatak parası ne diğer otelcilik hizmetleri adı altında ilave ücret alınamayacak. Hastanın 15 güne kadar yoğun bakımda ya da normal serviste yatarak tedavisini SGK olarak yani devlet her kuruşunu ödeyecek. Vatandaş cebinden ödeme yapmayacak” diye konuştu.

Hepsi elden geçirildi

SUT’ta yapılan yeni düzenleme ile ileri teknoloji ve en ileri tetkiklerin uygulandığı üniversite ile eğitim ve araştırma hastanelerine yüzde 30 ilave ücret sağlandığını, bu şekilde maddi sıkıntılar nedeniyle iflasın eşiğine gelen üniversite  hastanelerine can suyu verildiğini ifade eden Bağlı, 7 bin 400 sağlık işleminin 3 bin 500’ünün fiyatlarında yüzde 200’lere varan zam yapıldığını bildirdi. Bağlı, “Sağlıkta SUT devrimi diyebiliriz. 10 yıldır tüm sağlık kalemleri tek tek elden geçirildi” dedi. Bağlı, daha fazla gelir elde eden üniversite hastanelerinin, daha kolay hekim yetiştirebileceğini vurguladı.

SGK, kurumla anlaşması olmayan doktorlar üzerinden, hastalara büyük fark ücretleri karan özel hastanelere de “dur” diyecek. Bağlı, “Özel hastanelerin sık sık uyguladığı, SGK anlaşması olmayan doktorlarla tedavi uygulamasını tamamen yasaklıyoruz. Eğer bir hastanede hastaya SGK’lı doktor üzerinden giriş yaptırılıp, cerrahi operasyonu SGK’lı olmayan dışarıdan doktora gerçekleştirilirse biz burada devreye gireceğiz. Bu şekilde işlem yapan hastanelerin hem SGK sözleşmesini fesih edeceğiz hem de kayıtdışı personel çalıştırmaktan ceza keseceğiz” diye konuştu. Bazı özel hastanelerin yaptığı uygulamada, SGK anlaşmalı hastaneye giden vatandaşlar, SGK anlaşmalı doktora operasyon yaptırılarak SGK’nın ödeme şemsiyesinden çıkarılıyordu ve hastalara yüksek meblağda sürpriz faturalar çıkarılıyordu.

Normal doğuma yeni teşvik

Sezeryenle doğum oranlarını düşürmek için 2016 yılında normal doğumu sezaryanla doğumun iki katına çıkardıklarını belirten Bağlı, “Yeni düzenleme ile suda doğum ücretlerini de sezaryan ücretlerinin iki katına çıkardık. Böylelikle hem normal doğum hem suda doğum, doktor ve hastane için iki kat fazla ücretlendirilmiş olacak. Bu düzenleme ile sezaryan oranlarının düşmesini hedefliyoruz” dedi. 

‘Şikayet edin’

Türkiye’nin, sigortalıların cepten sağlık ödemelerinde AB’nin en düşüğü olduğunu savunan Bağlı, SGK’nın mali yapısı olarak 2071’e kadar bir sorun olmadığını söyledi. Özel hastanelerin acil servislerde para alamayacağını vurgulayan Bağlı, para alanların kuruma şikayet edilmesini istedi. (Mithat Yurdakul  – Milliyet)