Trafik sigortalarındaki sorunlar çözülecek mi?

Trafik sigortalarındaki sorunlar çözülecek mi?

Trafik sigortası sigorta sektörünün kanayan yarası. Yıllardır en çok konuşulan sigorta branşı olmaya devam ediyor. Hem zorunlu olması, hem de prim üretiminin büyük bölümünün bu branştan gelmesi tartışmaların sürmesine neden oluyor. Kısacası tartışma da bu branşta rekabette… Kısacası trafik branşı yıllardır dilimize pirsing oldu, sektör konuşmaktan biz de yazmaktan bıktık. Fiyatların düşmesi de sorun yükselmesi de; otoritenin uyguladığı havuz sistemi de sorun, tavan fiyat uygulaması da… Sektör için şirketlerin bilançolarındaki ağırlığı ayrı dert, her şirketin bu branşta faaliyet göstermesi ayrı bir dert. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde sağlık sigortalarını konuşmamız gerekirken bile: araçların trafiğe çıkışını yasaklandığı bu dönemde yine trafik sigortalarını konuşuyoruz.

Sektörde bu sorunun ağırlığını gören Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası(Trafik Sigortası) ile ilgili yaşanan belirsizliğin ortadan kalkması için yoğun bir şekilde çalışıyor. Nereden mi biliyoruz? Son dönemde kurulan ve yeni ruhsat alan üç şirkete trafik ruhsatı verilmedi. Şirketlerin sermayelerinin güçlendirilmesi için doğru kararlar alındı.

Sektör yöneticilerinden aldığımız bilgilere göre SEDDK, 6 aydır tüm paydaşlarla görüşerek bu konuda önemli adımlar attı. Kurul’un konuya taraf olan bakanlık ve kurumlarla yoğun bir şekilde çalıştığı ve bu konuda hazırlanan kanun taslağının şu an TBMM Plan Bütçe Komisyonu’na sevk edildiği söyleniyor. Bakanlığın da desteğiyle buradan geçtikten sonra TBMM Genel Kurulu’nun açılmasının hemen ardından meclis gündeminde görüşülerek kanunlaşması bekleniyor.

Trafik sigortalarında tartışma konusu olan birçok uygulamanın düzeltilmesi için SEDDK ile Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB ) ortak çalıştığı, hiçbir sigortalının mağduriyetine sebebiyet vermeden, bilimsel yöntemlere göre hesaplanan tazminatın, doğru kişiye en hızlı sürede ödenmesi için gerekli çalışmaların yapıldığı söyleniyor.

“Son dönemde kasıtlı olarak “SEDDK bu konuda ne aksiyon alıyor bilen yok” şeklinde yazdırılan haberlerin, ‘Kimler tarafından hangi maksatla yapıldığını biliyoruz’ diyen SEDDK yetkililer, ‘sigortacılığın ülkemizde sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıda büyümesi için gece gündüz çalışan arkadaşlarımıza büyük haksızlık yapılıyor” diyor.  

Geçen hafta konuştuğumuz bir SEDDK yetkilisi maksatlı haber yapmak yerine doğru bilgiye ulaşmak isteyen herkese kurum kapısının her zaman açık olduğunu söylüyor.