Trafik sigortasına ortak çözüm

Trafik sigortasına ortak çözüm

Sigortacılık Haftasında Hazine, Sigorta Birliği ve TOBB trafik sigortasında yaşanan sorunun çözümü için ortak hareket etme kararı aldı. Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, yeni bir paket üzerinde çalıştıklarını belirtirken, TSB Başkanı Can Akın Çağlar, sorunun birlikte çözüleceğini söyledi.

Her yıl Mayıs ayının son haftası kutlanan Sigorta Haftası, dün İstanbul Swissotel’de gerçekleştirilen VI. Ulusal Sigorta Sempozyumu ile başladı. Hazine Müsteşarlığı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Sigorta Birliği (TSB) gibi paydaşları bir araya getiren toplantıya, tavan fiyat uygulaması nedeniyle son günlerin tartışma konusu olan trafik sigortası damgasını vurdu. Sorunun çözümü konusunda ortak hareket etme kararı alınırken, birkaç ay içinde kalıcı çözüm bulunacağının da sinyalleri verildi. Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, trafik sigortası konusunda sektörün talepleri olduğunu belirterek, yeni bir paket üzerinde çalıştıklarını ve birkaç ay içinde trafik sigortasındaki sorunun kalıcı çözüleceğini söyledi. Trafik sigortasını, ‘uzun kuyruklu iş’ olarak nitelendiren Genç, “Bir yıl prim alıyorsunuz en az 4 yıl ödeme var. Birinci sene zaten çok az ödüyorsunuz, ikinci-üçüncü sene ödeme biraz daha artıyor. Yıllara yayılmış uzun kuyruklu işlerde de hep tahminle gidiyorsunuz. Böyle olunca da bizim tahminlerimiz ile sektör ruı tahminleri farklı olabiliyor” dedi.

İSTEYEN RUHSATINI İPTAL ETTİRSİN

Ahmet Genç, “Sene sonunda tavan fiyat uygulaması kalkacak mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Şimdiden bu konuda bir şey söyleyemem, gidişatı göreceğiz. Ama şunu ifade etmek istiyorum, sigorta şirketleri için söylüyorum; ruhsatınız varsa bu sigortayı yapmak zorundasınız. Zorunlu sigorta olduğu için bizim kanunumuz bunu diyor. Ekran kapatmak falan, bunlar zaten suç.” Ahmet Genç, “isteyen şirket size ruhsat iadesinde bulunabilir mi?” sorusuna ise, “Tabi edebilir. Trafik sigortasını ayrı bir ruhsat olarak düzenledik. İsteyen şirket, trafik ruhsatını iptal ettirip, kasko sigortası ile yola devam edebilir” şeklinde yanıtladı.

ÇÖZÜLEMEYECEK SORUN YOK

TSB Başkanı Can Akın Çağlar, sigortacıların sadece 2015 yılında trafik sigortasından 2,2 miyar TL zarar ettiğini, geçmiş yıllardan bu yana zararın 7 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Trafik sigortası ile gelecekte belli olmayan bir riskin fiyatlandığımı belirten Çağlar, “Dolayısıyla bunların hesaplamasında kamu ile aramızda itilaf olabiliyor ki, bu doğaldır. Trafik sigortası uzun kuyruklu bir iş olduğu için bugün bir poliçe yapıyorsunuz 10 yıl boyunca bunun sorumluluğunu üzerimizde taşıyoruz. Bilemiyorsunuz ki, bakıyorsunuz, 7 yıl sonra bir dava çıkıyor ve siz faizi bile birlikte ödüyorsunuz” dedi. Can Akın Çağlar, ortada çözülmeyecek bir sorun olmadığına da değinerek, şunları söyledi: “Ortak çalışma grupları kurup, biraz matematikle, kamunun bakış açısı ile özel sektörün bakış açısını yan yana getirmek ve ortak hareket etmek gerekiyor. Şunu da söylemekte fayda var; trafik, zorunlu bir sigorta olduğu için sigortacılar olarak bizler sadece kendi bilanço penceremizden bakarak, bu işi yönetmeye gayret etmemeliyiz. Kamunun penceresinden de bakarak, kamunun bu konudaki hassasiyetini de algılamamız lazım.”

KORSAN ACENTELERE DİKKAT

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, daha çok mal satabilmenin, daha çok ticaret yapabilmenin yolunun sigortadan geçtiğini belirterek, şunları söyledi: “Sigorta bir kar değil, risktir: riski de sigorta etmek gerekir. KOBİ’lerimiz, sigortanın kara değil, riske ortak olduğunu anlamaya başladı. Bu dönemde trafik sigortasında yaşananlar da şanssızlık oldu. Yaşananlardan sadece trafik sigortası değil diğer sigortalar da etkilendi. Paradan daha çok algıda sorun yarattı. Bu konuda yapılan çalışmaları TOBB olarak destekliyoruz. KOBİ’lerde sigortalanma oranı geçtiğimiz yıllara göre artıyor ama yavaş ilerliyor. Sunu da söyleyeyim, biz ve Hazine, sigorta acenteleri ve eksperleri ile ilgili düzenleme yaparken korsan acenteler ortaya çıktı. Bu da sigortaya karşı güvensizliği ortaya çıkardı. Birlikte korsan acentelerin önüne geçmemiz gerekiyor.”