Trafik Sigortası’nda ‘lutüf’ ödemesi

Trafik Sigortası’nda ‘lutüf’ ödemesi

Uyuşmazlıklar gerekçe gösterilerek ‘lütuf ödemesi’ adı altında oluşan hasarın belirli bir kısmı karşılanıyor. Bunu alabilmek için de Hazine Müsteşarlığı’nın kapısının çalınması gerekiyor.

Zaman’ın haberine göre, zorunlu trafik sigortasına yönelik ödeme mağduriyeti yaşayan vatandaşlardan biri olan Yakup U., başka aracın çarpması sonucunda kendi aracında oluşan hasarının parasını ancak 9 ay sonra alabildi. Kendi taşıtında meydana gelen 750 liralık zarara karşılık 640 lira ödendi. ‘Lütuf ödemesi’ adı altında bir başka vatandaşa ise ortaya çıkan hasarının ancak üçte birlik bölümü karşılandı. 5 Kasım 2011 tarihinde A.K. isimli vatandaş tarafından aracına arkadan çarpılan Yakup U., sigorta eksperinin “aracınıza arkadan çarpılmış” tespitinin ardından taşıtını yaptırır. 24 Ocak 2012’de sigorta şirketi tarafından ödeme yapılmayacağı tarafına iletilen Yakup U., bunun üzerine Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün kapısını çalar. Hazine’den “Sigortalı araç üzerindeki ve mağdur araç üzerindeki hasarlar uyuşmadığından dolayı tazminat talebi reddedilmiştir.” cevabını alır. Aracı hasar gören vatandaş, sigorta şirketinin ekspertiz raporunu yok saydığı gerekçesiyle Hazine’nin kapısını ikinci kez çalar. Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün şirketten uyuşmazlık durumlarının somut bilgi ve belgelerle gerekçelendirilmesine yönelik bilgi talep etmesinin ardından Yakup U.’nun ödemesi ‘lütuf ödemesi’ adı altında hasarın altında bir bedelle Ağustos 2012 tarihinde ancak yapılabilir. Bir ekonomi yetkilisi, bu durumun “Sigorta şirketleri iyi niyet kurallarına aykırı olarak sigorta tazminatının ödenmesini geciktiremez” hükmüne aykırı olduğunu, Hazine’nin tüketiciyi koruyucu önlemler alması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de her yıl 17 milyon araç sahibinin yenilediği zorunlu trafik sigortası prim tutarları yılbaşından itibaren rekor düzeyde artış gösterdi. 1 Ocak itibarıyla geçerli olan tarifeye göre İstanbul’da bir binek otomobilin yıllık trafik sigorta primi 468 lira. Sürücünün geçmişine bağlı olarak değişim göstermekle birlikte İstanbul’da bir otomobil için yıllık 585 liraya kadar çıkıyor. Ankara’da binek otomobil için trafik sigortası tarifesi ise 520 TL’ye kadar çıkmış durumda.

YORUMLAR YAZ
  • Atila Öztürk11 yıl önce
  • haberi tam anlayamadım ancak benim bir sigortacı olarak tavsiyem sigortalı ile sigorta şirketleri arasında sorun oluştuğunda acentelerin daha fazla sorumluluk alması ve tazminat talebinde tahkim komisyonunun daha sık kullanılmasıdır.