Türkiye’de ölümlü yaralanmalı trafik kazaları artıyor

Türkiye’de ölümlü yaralanmalı trafik kazaları artıyor

Yazar/Fedai Toyran

2022 yılı Ekim ayı ve ilk on aylık veriler paylaşıldı. Bu verilere göre, 2022 yılı ilk sekiz ayında, 402.454 kaza gerçekleşti.

Gerçekleşen kazaların:

-1.563 adeti ölümlü (kaza yeri ölümleri olup, kaza sonrası ölümler dahil değildir),
-163.087 adeti yaralanmalı ve
-237.404 adedi de maddi hasarlı olarak kayıtlara yansıdı.

Bu kazalar sonucu, kaza yeri kayıtlarına göre;

-1.872 ölüm ve
-244.188 yaralanma gerçekleşti.

Geçmiş istatistik eğilimlerini dikkate aldığımızda ölen yurttaşlarımızın sayısının 4.000 leri aşacağını söyleyebiliriz. En az o kadar vatandaşımız da sakat kalmaktadır. Yılın ilk on ayında gerçekleşen trafik kazalarında 250.000 hanemize ateş düşmüştür. İnsanlarımız ağırlaşan ekonomik geçim şartlarında, hem can kaybı hem da mal kaybına maruz kalmışlardır.

2021 yılında meydana gelen 187 bin 963 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucunda 2 bin 421 kişi kaza yerinde, 2 bin 941 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti. Bu rakamlara, izleyen bir yıl içinde ölen vatandaşlarımızı da eklersek ölümlerin 8 binlere dayandığını görüyoruz.

Ölüm ve yaralanmaların % % 80 lik kısmı sürücü ve yolculardan oluşuyor. Bu daha yüksek hızlarda ve yayaların azaldığı alanlarda kazaların arttığını gösteriyor.

Sürücüler genellikle gündüz, yerleşim yerlerinde, yaz aylarında, pazartesi ve pazar günlerinde yaygın olarak kaza yapıyorlar.

Tek araçlı kazaların oranı artmaya devam ederken (%43,6), çift araçlı kaza oranı da % 50.5

Kaza yapan araçlarda otomobil %49,4’ü otomobil, (%54,28)*, %20,9’u motosiklet, (14,83) ve %15,1’i kamyonet, (% 16,29) sürücüleri açık ara öndeler.
(Parantez içindeki oranlar, 2021 yılı araç sayısı içindeki paylarını göstermektedir.)
Kazalara genel içindeki pay ağırlığı ile uyumlu olarak otomobiller kazalarda başrolü kimselere bırakmıyor. Dikkat çekici olan ise, pandemi ile patlayan motosiklet kullanımının artması ile birlikte araç parkındaki payı % 14.83 olmasına karşın, daha çok kazaya karıştığını görmekteyiz. Bu araçların karıştığı kazalarda, can kaybı ve yaralanma olasılığının artması önemli bir risk olarak karşımızda durmaktadır.

Bu oranlara göre, kaza sayısının yüksekliği araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak uymamanın, ne kadar acı sonuçlara yol açtığını göstermektedir. Duble yol ve otoyollardaki hız sınırların yükselmesine bağlı olarak, daha önce daha düşük oranlarda seyreden tek araçlı kazaların payı belirgin ölçüde artmıştır.

 

 

Fedai Toyran Kimdir?

Zile/Tokat da dünyaya gelen Fedai Toyran, Zile Ticaret lisesini derece ile bitirerek, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetim bölümünde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında iyi derece ile tamamlamıştır. 1990 yılında, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Avrupa Birliği ve Para-Banka(Finans)” alanında Yüksek Lisansını tamamlamıştır.“Bankaların İç Denetiminde Banka Teftiş Kurulları Ve Denetim Düzeninin Değerlendirilmesi” adlı yüksek lisans tezi alanında ilk tez olup, denetim ve iç denetim konusunda çalışma yapan bir çok akademisyen ve uygulamacı için referans olmuştur.

Banka, sigorta ve mücevherat sektörlerinde çalışan Sn. Toyran, iş yaşamına 1988 yıl başında bankacılık alanında Müfettiş olarak başlamıştır. Şubat1988-Kasım 2000 yılları arasında Şekerbank T.A.Ş., Sümerbank A.Ş. ve Etibank A.Ş.’de Müfettiş, Şube Müdürü, Bölüm Başkanı ve Koordinatör olarak çeşitli görevlerde bulunmuştur.
Altınbaş Holding’de Aralık 2000-Haziran 2004 yılları arasında (Mücevherat, Petrol Dağıtımı, Banka, Sigorta, İnşaat vb. alanlarda faaliyet göstermektedir) Genel Müdür, Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı, Pazarlama Direktörü olarak çalışmıştır.

Haziran 2004-Ekim 2020 yılları arasında Ana Sigorta A.Ş., Mapfre Sigorta A.Ş., Şeker Sigorta A.Ş. (Liberty Sigorta A.Ş.) ve SBN Sigorta A.Ş.’de satış, pazarlama, dağıtım kanalları, kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında Bölge Müdürü ve Direktör olarak görev yapmıştır.

Sn. Toyran, SBN(Şeker) Sigorta A.Ş. ve Ana Sigorta A.Ş.‘nin kuruluş sürecinde görev almış ve sektöre kazandırılmasına katkı sağlamıştır.

Fedai Toyran, Prive Sigorta A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Genel Müdürü olup; 2021 yılbaşından bu yana Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve 2020 yılından bu yana da Prive Holding A.Ş. de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaya devam etmektedir.

Sn. Toyran, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunlar Derneği’nin kurucu divan başkanlığı, Ankara Şubesi kurucu başkanlığı yapmıştır. Devlet Denetim Elemanları Derneği’nde üye ve kurum temsilcisi olarak görev üstlenmiştir.