Gençler ‘fintek’ dünyasına TÖDEB Fintek Çırağı ile adım attı

Gençler ‘fintek’ dünyasına TÖDEB Fintek Çırağı ile adım attı

PSM/Özel Haber

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının çatı kuruluşu TÖDEB, 4 yılı geride bıraktı. Son dönemde TÖDEB Akademi ve Fintek Çırağı gibi oluşumlarla, uluslararası etkinliklere yoğun katılımlarla dikkatleri üzerine çeken birlik, yeni dönemde de açılımlarını sürdürecek. TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin, yakında tanışacağımız yeniliklere Fintek Sözlüğü ve periyodik yayınlanacak bir dergiyi örnek veriyor…

27 Haziran 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile birlik statüsü kazanan TÖDEB (Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği), sektörün hızlı büyümesine paralel önemli gelişim ve aşama kaydetti.
20 Haziran 2022 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısı da birlik için önemli bir dönüm noktası oldu. Ufuk Bilgetekin Başkanlığında yeni yönetim, önceki yönetimden aldığı bayrağı daha yükseklere çıkarmak için hızla yeni açılımlara imza attı. Hatırlanacağı gibi 2022’de, TÖDEB Akademi kurulmuştu. Geçen yıl da TÖDEB Fintek Çırağı programı başlatıldı. Özellikle 2023’ten itibaren yurt içi ve dışında düzenlenen uluslararası etkinliklere üyelerle birlikte geniş katılımlar sağlanmaya başladı.
Kural koyucu otorite ile üyeler arasında bir köprü görevi üstlendiklerini vurgulayan TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin, “TÖDEB üyeleriyle, FinTek sektörü TÖDEB ile güçlü! Türkiye’yi FinTek üssü yapabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz” mesajını veriyor.
Ufuk Bilgetekin ile TÖDEB’in 4 yıllık serüvenini ve yeni dönem planlarını konuştuk…

Öncelikle dernekten birliğe
TÖDEB’in kaydettiği aşamanın
kısa bir özetini yapabilir misiniz?

TÖDEB özelinde dernek ve birlik, tarihsel olarak birbirinin devamı gibi gözükse de aslında çok farklı yapılar ve tüzel kişiliklerdir. Dernek, her şeyden önce sektörün kendi çabalarıyla kurulan bir sivil toplum kuruluşuydu. Aktif olduğu süre boyunca etkili girişimlerde bulundu ve sektör yararına önemli başarılara imza attı. Bununla birlikte, yasalar ve kural koyucu otorite karşısındaki konumu belliydi ve daha sınırlı bir etki alanına sahipti. Birlik ise yarı kamu niteliğinde, Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulmuş bir yapı olarak çok daha farklı bir konumda bulunuyor. Birlik, sektörü kucaklayan, tüm sektöre hitap eden bir yapıya sahip ve daha geniş bir etki alanı yaratıyor.
Birliğimizin bugün itibarıyla 82 üyesi bulunuyor. TCMB’den yeni lisans alan ve üyelik süreci devam eden kuruluşlarla birlikte bu sayı 84’e ulaşacak. Hızla büyüyen bir yapıya sahip olan TÖDEB, ilk olarak mevzuatın şekillenmesi noktasında sektörel taleplerin oluşturması ve ilgili taraflarla paylaşılması konusunda önemli adımlar attı. Yeni düzenlemeler ve ihtiyaçlar gözetilerek yapılan mevzuat değişiklikleri, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının sektördeki rollerini daha da pekiştirdi. Bu düzenlemeler, sektördeki aktörlerin daha güvenli ve etkin bir şekilde faaliyet göstermelerini sağladı.
Birlik olarak sağladığımız destek ve oluşturduğumuz ortak platformlar sayesinde, üyelerimizin sesini daha güçlü bir şekilde duyurabilmeleri mümkün oldu. İletişim ve etkileşim kanallarının güçlendirilmesi, sektördeki bilgi paylaşımını ve iş birliğini artırdı. TÖDEB, sektördeki yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ederek, üyelerine rehberlik etmeye ve onların büyümesine katkı sağlamaya devam ediyor. Bu süreçte, üyelerimizin sektördeki etki ve konumlarının güçlenmesi, birliğin sağladığı güç, iletişim ve etkileşim olanakları sayesinde daha da belirgin hale geldi.

TÖDEB Akademi, FinTek Çırağı gibi oluşumlar, programlar ilk dönemleri itibarıyla amaçlanan sonuçlara ulaşabildi mi? Yeni dönem için neler planlıyorsunuz?
Eğitim faaliyetleri TÖDEB olarak bizim üzerinde önemle durduğumuz, ana faaliyet kollarımızdan biri. Eğitim faaliyetlerimiz şu anda iki koldan ilerliyor.
TÖDEB Akademi ile sektördeki bilgi birikimini artırarak insan kaynağının niteliğini arttırmayı hedefliyoruz. TÖDEB Akademi’yi 2022 yılında hayata geçirdik. O tarihten bu yana onlarca farklı konuda gerek yüz yüze gerekse online dersler düzenledik, sektörün her kesimine dokunmayı başardık. Giderek zenginleşen ve kapsam alanını genişleten bir hal aldı TÖDEB Akademi. Geliştirmeyi sürdüreceğiz. Sektörümüz büyüdükçe, TÖDEB büyüdükçe Akademi de büyüyüp genişleyecek. Kurumsallaşmasını daha da ileri götürecek.
TÖDEB FinTek Çırağı ise sektöre yeni gençler kazandırmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın himayesinde Marmara Üniversitesi ile hayata geçirdiğimiz bir program. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı vesilesiyle 100 gençle yola çıktık. 82 gencimiz programı başarıyla tamamladı. 3 Temmuz’da yapacağımız kapanış törenimizle birlikte ilk yılımızı başarıyla tamamlıyoruz. Aslında bu programın benzerlerinden daha farklı bir başarı kriteri var. TÖDEB FinTek Çırağı gençlere istihdam yaratmayı hedefliyor ve başarısını burada görüyor. Daha staj aşamasında çırakların staj yaptıkları üyelerimizden iş teklifleri aldığı haberlerini duyduk. Bu bizi çok mutlu etti. Öğretmenin yanında iş sahibi yapan bir program ortaya koymak önemliydi ve kamu, özel sektör, akademi iş birliğiyle bunu gerçekleştirdik.
Yeni dönemde daha çok gence ulaşmayı, daha çok gencimizi sektöre kalıcı şekilde kazandırmayı hedefliyoruz.

“ TÖDEB FinTek Çırağı gençlere istihdam yaratmayı hedefliyor ve başarısını burada görüyor. Daha staj aşamasında çırakların staj yaptıkları üyelerimizden iş teklifleri aldığı haberlerini duyduk. Bu bizi çok mutlu etti. ”

İSTANBUL, DUBAİ, AMSTERDAM, MÜNİH, SİNGAPUR…

Geçen yıldan itibaren Money 20/20, Seamless gibi yurt dışı etkinliklerde, TÖDEB öncülüğünde Türk FinTek şirketlerini daha çok görmeye başladık. Bu konudaki değerlendirmelerinizi alıp önümüzdeki döneme ilişkin yürüttüğünüz, planladığınız çalışmaları öğrenebilir miyiz?
Money 20/20 ve Seamless gibi uluslararası etkinlikler, Türk FinTek şirketlerinin global arenada kendilerini göstermeleri ve rekabet güçlerini artırmaları için önemli fırsatlar sunuyor. Bu etkinlikler, üyelerimizin uluslararası iş birlikleri kurmalarını, yeni pazarlara açılmalarını ve sektörel bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlıyor. Etkinliklerdeki varlığımızı artırarak, üyelerimizin global pazarlarda kendilerine sağlam bir yer edinmelerini hedefliyoruz. Bu doğrultuda, TÖDEB olarak üyelerimize uluslararası arenada daha fazla görünürlük sağlamak için çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz.
2024 sonunda baktığımızda, 2 ayda bir uluslararası bir etkinliğe ya ev sahipliği yaptığımızı ya da üyelerimizle birlikte sektörümüzü ve ülkemizi temsil etmek için fuarlara katıldığımızı göreceğiz. Seamless Dubai, Money 20/20 Amsterdam, Seamless Münih ve Singapur Fintech Festivali gibi önemli uluslararası etkinliklerde yer aldık ve almaya devam edeceğiz. Bu etkinliklerde, Türk FinTek ekosisteminin yenilikçi çözümlerini ve başarılarını global arenada sergileyerek, uluslararası iş birliklerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz.
Bu yıl sadece katılımcı değil, aynı zamanda ev sahibi olarak da önemli adımlar attık. TÖDEB Agora Fintech, Türkiye’nin ilk uluslararası FinTek fuarı olarak büyük bir başarıyla gerçekleştirildi ve bizi çok mutlu etti. Bu fuarı geleneksel hale getirerek ülkemizin FinTek sektörünü dünyaya tanıtmaya ve uluslararası iş birliklerini artırmaya devam edeceğiz. Hem düzenleyen hem de katılan bir konumda olduğumuzda, uluslararası arenada daha fazla davet alıyor ve yeni fırsatlar yakalıyoruz. Birçok zirve ve fuar için de görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki dönemde de bu etkinliklere katılımımızı artırarak sürdüreceğiz.
Bu stratejik katılımlar, TÖDEB’in global FinTek ekosistemindeki yerini sağlamlaştırırken, üyelerimizin de uluslararası pazarlarda daha etkin ve rekabetçi olmalarını sağlayacaktır. Uluslararası hedeflerimizi gözeterek belirlediğimiz bu katılım planlarıyla, Türk FinTek sektörünü dünya sahnesinde hak ettiği yere taşıyacağız.

“2024 sonunda baktığımızda,
2 ayda bir uluslararası bir etkinliğe ya ev sahipliği yaptığımızı ya da üyelerimizle birlikte sektörümüzü ve ülkemizi temsil etmek için fuarlara katıldığımızı göreceğiz. Seamless Dubai, Money 20/20 Amsterdam, Seamless Münih ve Singapur Fintech Festivali gibi önemli uluslararası etkinliklerde yer aldık ve almaya devam edeceğiz. ”

Üyelerinizin önemli bir kısmı yurt dışında da faaliyet gösteriyor. Kalanların çoğu da bir şekilde yurt dışına açılmayı, küresel bir oyuncu olmayı hedefliyor. Bu konuya birlik olarak bakışınız nedir, neleri nasıl yapmak gerekiyor?
Birlik olarak üyelerimizin küresel oyuncular haline gelmelerini desteklemek en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu hedef doğrultusunda, yurtdışı pazarlara açılmak isteyen üyelerimize gerekli bilgiyi edinebilecekleri fırsatlar yaratıyoruz. Gerek TÖDEB muadili yapılarla kurduğumuz ilişkiler gerekse birlik bünyesinde hazırlanan raporlarla bu desteği sağlıyoruz. Uluslararası iş birlikleri ve etkinlikler aracılığıyla üyelerimizin küresel ağlarını genişletmelerine yardımcı oluyor, yeni pazarlarda faaliyet gösterebilmeleri için stratejik yönlendirmelerde bulunuyoruz.
Sektörün sağlıklı bir şekilde büyümesi ve uluslararası arenada daha güçlü bir konuma gelmesi için yurt dışından yatırımcı çekmek çok önemli. Bu, sadece sektörün büyümesi için değil, aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlamak açısından da kritik bir rol oynuyor. Doğrudan yatırımcıların gelmesi, sektördeki yenilikçi projelerin ve teknolojilerin finansmanını artırırken, aynı zamanda sektördeki oyuncuların geliştirdiği ürünlerin uluslararası pazarlarda satışı da ekonomik büyümeyi destekleyen önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.
TÖDEB olarak üyelerimizin uluslararası yatırımcılarla buluşmalarını ve iş birlikleri kurmalarını sağlamak için çeşitli platformlar ve etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinlikler sayesinde, üyelerimizin küresel rekabette öne çıkmalarını ve FinTek alanında dünya çapında tanınmalarını hedefliyoruz. Ayrıca, uluslararası düzenleyici otoritelerle iş birliği yaparak, üyelerimizin yurt dışı pazarlarda faaliyet göstermelerini kolaylaştıracak düzenlemeler ve uyum süreçlerini de destekliyoruz. Bu kapsamda, üyelerimizin küresel oyuncular haline gelmelerine katkı sağlayacak her türlü adımı atmaya devam edeceğiz.

Sektöre her geçen yıl yeni üyeler katılıyor. Başvurusunu yapmış, lisans almak için sırada bekleyen pek çok girişim de var. Bu durum sektördeki rekabeti sizce nasıl etkileyebilir? Konsolidasyon ve benzeri gelişmeler bekliyor musunuz?
Sektöre yeni üyelerin katılması, rekabeti artıran ve yenilikçi çözümler sunan bir dinamik yaratıyor. Bu durum, kullanıcılar için daha çeşitli ve kaliteli hizmetlerin sunulmasını sağlıyor. Her yeni üye ya yeni bir hizmetle ya da bir hizmeti daha iyi yaparak ortaya çıkmayı hedefliyor. Haziranın sonunda iki yeni faaliyet izni daha geldi ve sektörümüz biraz daha büyüdü. Sırada başka faaliyet izinlerinin olduğunu da biliyoruz. Dinamikliği ve büyümeye açıklığı sektöre giriş taleplerinin artmasına yol açıyor. FinTek sektörünün büyüdüğü benzer ülkelerde de bu durum benzer şekilde seyrediyor. Sağlıksız değil; doğal bir büyümeyle karşı karşıyayız.
Elbette artan rekabetin doğal bir sonucu olarak, bazı konsolidasyonlar ve birleşmeler de kaçınılmaz olabilir. Güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme için, sektördeki oyuncuların iş birliği yaparak sinerji yaratmaları da ekonominin yasaları içerisinde var. Konsolidasyonlar, kaynakların daha etkin kullanılması ve ölçek ekonomilerinin sağlanması açısından olumlu sonuçlar doğurabilir. Sektörün dinamikleriyle bunu göreceğiz.

SERVİS BANKACILIĞI
TRENDİ ARTARAK SÜRECEK

Bankalar önceleri FinTekleri rakip olarak görüyordu. Şimdi ise ya iş ortaklığı yapmayı ya onları satın alıp bünyelerine katmayı ya da kendi bünyelerinde FinTek şirketi kurmayı tercih ediyorlar. Önümüzdeki dönemde sizce FinTek-banka ilişkileri nasıl şekillenebilir?
FinTek’ler ve bankalar arasında, doğası gereği zor ve denge gerektiren bir ilişki var. Türk bankacılık sistemi dünya çapında değer gören oturmuş bir sistem. Türk FinTek sektörü de kısa zamanda çok yol kat etmiş ve kendisini uluslararası arenada kanıtlamaya başlamış; saygı gören bir sektör.
En başta bu iki sektörü birbirinin alternatifi olarak görmemek gerekiyor. Ortada sonuçları itibarıyla iki tarafın da kazandığı, iki tarafın da birbirini büyüttüğü ve son aşamada kullanıcı yararına da gelişen bir denge oluştu. Birbirinin müşterisi ve birbirinin rakibi olmaktan kaynaklanan bir denge bu. Başlangıçta rakip olarak görülen FinTek şirketleri, artık bankalar tarafından iş ortakları ve yenilikçi çözümler sunan iş birlikçileri olarak kabul ediliyor. Hayatımıza giren servis bankacılığı tam da bu yenilikçi çözümler arayışının bir sonucu. Bu trendin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz. İş birlikleri sayesinde bankalar FinTek şirketlerinin sunduğu hızlı ve yenilikçi çözümlerden faydalanarak müşteri portföyünü genişletme, FinTek’ler ise müşterilerine sundukları ürünlerin çeşitliliğini artırma imkânı buluyor. Bu yüzden FinTek ve bankalar arasındaki stratejik iş birlikleri artarak sürecektir. Bu iş birlikleri de sektörün daha da gelişmesine ve kullanıcıların daha iyi hizmet almasına katkı sağlayacaktır.

KURAL KOYUCU İLE ÜYELER ARASINDA KÖPRÜ KONUMUNDAYIZ

Türkiye’de sektörle ilgili mevzuatı nasıl buluyorsunuz? Yurt dışındaki gelişmelerin de ışığında ne gibi düzenlemelere ihtiyaç var?
Mevzuat konusunda kendimizi şanslı görüyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu konuda her zaman sektörün gelişimine ve büyümesine yönelik adımlarla bizleri destekliyor. Bildiğiniz gibi TCMB’nin bizlerin önüne koyduğu bir hedef var: Kurumsal yapıların geliştirilmesi; mali bünyenin güçlendirilmesi. Hem Merkez Bankamız hem de biz sektör oyuncuları bu hedef doğrultusunda hareket ediyoruz.
Bildiğiniz gibi sektörümüzün mevzuata uyum süresi doldu. Artık bu noktada, bizi bekleyen yeni ürünlerin geliştirilmesi ve sektörün bu ürünlerle büyümesi. Fakat buna rağmen mevcut düzenlemelerin uygulanması bakımından karşılaşılan sıkıntıları Merkez Bankamız ile paylaşıyoruz. Mevzuatımız ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenmeye devam ediyor. Bu da dinamik bir süreç.
Şunu da söylemek isterim: Sadece TCMB değil, MASAK ve diğer kamu kurumlarıyla mevzuatın oluşması, düzenlenmesi ve uygulanması aşamalarında uyumlu ve nihayetinde finansal sistemin gelişimine yarayan şekilde eşgüdümle çalışıyoruz. Burada “birlikte çalışmak” ve “doğrudan iletişim” kilit kavramlar. TÖDEB, kural koyucu otorite ve üyeleri arasında bir köprü görevi görüyor. İki tarafın birbirinden talep ve isteklerini paylaşmak, etkin çözümler üretmek ve sektörün tüm paydaşların birlikte hareket etmesiyle gelişimini desteklemek ana misyonumuz. Bu misyonu yerine getirirken kamu kurumlarımızın yapıcı desteklerini her daim hissediyoruz.

FİNTEK SÖZLÜĞÜ HAZIR, DERGİMİZ DE YOLDA…

Finansal hizmetlerin daha geniş kitlelere yayılması için FinTek şirketleri ve birlik olarak neler yapmayı planlıyorsunuz? Dergi, dijital yayın, sosyal medya gibi mecralarla yeni nesil ödeme yöntemleri ve teknolojileri daha geniş kitlelere tanıtıp yayılmasını sağlamak gibi planlarınız var mı?
Sektörümüzün genç bir sektör olduğunu her seferinde bir avantaj olarak ifade ediyoruz. Belki genç ve yeni bir sektör olmanın bir handikap olarak karşımıza çıktığı tek nokta, geniş kitlelere tanıtıp yayılma konusunda oluyor. İnsanlara hayatlarında zaten var olan; halihazırda kullandıkları hizmetlerin ve teknolojilerin sektörümüz tarafından sağlandığını anlatıyoruz. Pandemi sonrasında değişen tüketim alışkanlıklarıyla zaten yeni nesil ödeme yöntemleri ve teknolojileri hayatımızın artık tam ortasında yer almaya başladı. Bizim yapmamız gereken, olanın adını koymaktan ibaret.
Bunun için sosyal medyayı çok önemli bir araç olarak görüyoruz. Teknolojik yeniliklerin at başı ilerlediği iki konu finans ve iletişim. TÖDEB olarak sosyal medya çalışmalarında bu iki alanı birleştirmeye ve hem sektör profesyonellerine hem de son kullanıcılara ulaşmaya çalışıyoruz.
Çok yakında TÖDEB FinTek Çırağı katılımcısı öğrencilerimizin, onların mentorları ile TÖDEB Komite ve Çalışma Grupları’nın ortak emeğiyle ortaya çıkan FinTek Sözlüğü’nü yayınlayacağız. Kavramlarımızın doğru anlaşılması sektörümüzün doğru bilinmesi için çok faydalı olacaktır.
Son olarak bir müjdeyi daha buradan vermek isterim. TÖDEB olarak 3 aylık bir periyotta yayınlanacak bir dergiyle sektörümüzü geniş kitlelere anlatmayı, sektör oyuncularını tanıtırken gelişmeleri ve yenilikleri de duyurmayı hedefliyoruz. Çok heyecan duyduğumuz ve üzerinde titizlikle çalıştığımız bir adım atıyoruz.

“ TÖDEB olarak 3 aylık bir periyotta yayınlanacak bir dergiyle sektörümüzü geniş kitlelere anlatmayı, sektör oyuncularını tanıtırken gelişmeleri ve yenilikleri de duyurmayı hedefliyoruz. Çok heyecan duyduğumuz ve üzerinde titizlikle çalıştığımız bir adım atıyoruz. ”

Son bir mesajınız varsa almak isteriz…
TÖDEB olarak, ödeme ve elektronik para sektörünün Türkiye’de ve dünya genelinde daha güçlü ve etkili bir konuma gelmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Yenilikçi çözümler sunarak, kullanıcıların finansal hayatlarını kolaylaştıran ve sürdürülebilir bir büyüme sağlayan bir ekosisteme ulaşmak önceliğimiz. Üyelerimizin başarısı, büyüme güçleri Türkiye’nin FinTek ekosisteminin gücünü yansıtıyor. Bu başarıyı daha ileriye taşımak için, sektörün tüm paydaşlarıyla iş birliği yaparak, ortak hedefler doğrultusunda ilerleyeceğiz. TÖDEB üyeleriyle, FinTek sektörü TÖDEB ile güçlü!