EMEA’da bir Türk unicorn’u! Neden olmasın?

EMEA’da bir Türk unicorn’u! Neden olmasın?

PSM DERGİSİ

Dijital bankacılık, açık bankacılık, dijital cüzdan ve “şimdi al, sonra öde” alanlarında hizmet veren Innovance, 6 yıl gibi kısa bir sürede çok hızlı büyümeye kaydetti. Halen 500’e yakın çalışanıyla Türkiye, Romanya, Almanya ve İngiltere’de faaliyet gösteren şirket, bu yılı yüzde 400 büyümeyle kapatacak. Innovance CEO’su Ürey, “Avrupa’daki yapılanmamızı güçlendirdikten sonra coğrafi olarak Türkiye’ye yakın diğer bölgelere açılmayı düşünüyoruz” diyor…

Innovance, 9 yıl profesyonel yöneticilik yaptıktan sonra girişimci olmaya karar veren Yusuf Ürey öncülüğünde kuruldu. 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olup kariyerine CyberSoft’ta yazılım mühendisi olarak başlayan, ardından Yapı Kredi, Maroteknoloji ve Fibabanka’da çeşitli görevler üstlenen Ürey, 2017’de İsmail Sencer Özdemir ile birlikte Innovance’ı kurdu.
“Çalıştığım şirketlerde ağırlıklı finans alanında olmak üzere, yazılım sektörüne dair yoğun bir deneyim elde ettim. Sektörün gelişimi ve bu alanda artan ihtiyaçları göz önüne alarak şirket kurmaya karar verdim” diyen Ürey, ortağı Özdemir ile birlikte kısa zamanda dikkate değer bir başarı öyküsüne imza attı. Zira Innovance, bugün Türkiye’nin yanı sıra başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede faaliyet gösteriyor, ürün ve hizmetlerini ihraç ediyor.

Ürey, Innovance’in öyküsünü anlatırken şu kilometre taşlarına da özellikle vurgu yapıyor: “Fibabanka’dan aldığımız ilk iş, heyecandan uyuyamadığınız ilk yurt dışı projemiz, bankacılığın dışında dijital projelere başlamak ve Oyak Portföy Yönetimi A.Ş.’den aldığımız ilk yatırım…”
Innovance’in çok sayıda ürün ve çözümü, dört ana başlık altında toplanmış durumda. Ürey, bunları şöyle sıralıyor: “Dijital bankacılık platformu çatısı altında bankalara internet bankacılığı ve mobil bankacılık hizmetleri sunuyoruz. Açık bankacılıkta, yine bankalara ve FinTek’lere açık bankacılık platformumuzla ulaşıyoruz. Bu platform bünyesinde hizmet verdiğimiz sektörleri artıracağız. Cüzdan çözümümüzü ise çok farklı sektörlerden çok fazla müşteri kullanıyor. Hatta Türkiye’de en yoğun cüzdan hizmeti veren şirket bile olabiliriz. Bir de ‘şimdi al sonra öde’ ürünümüz var, tüketici finansman sistemi olarak kullandırıyoruz.”

İlk yılında yurt dışı proje başladı

Yusuf Ürey, 2022 yılının şirketleri açısından dönüm noktası olduğunu belirtiyor. “Birçok başarılı projeye imza attık ve yeni başarılar getirecek projelere başladık. Yurt dışı yapılanmamızı oturttuk ve yılı beklentilerimizin üzerinde kapattık. İngiltere ofisimizin açılışı ile birlikte yepyeni bir döneme adım attık” diyen Ürey’e yurt dışı yapılanmasının ne zaman başladığını sorduk. Biraz şaşırtıcı bir yanıt aldık:
“Aslında daha kuruluş aşamasında yurt dışı hedefimizi belirlemiştik. İlk yurt dışı işimizi de şirketin birinci yılında Rusya’da almayı başardık. Şu an çok fazla ülkede iş yapıyoruz. Türkiye’de çok başarılı şirketler var, çoğu da rakibimiz. Ancak yurt dışı hedeflerini yeni belirliyorlar. Biz yola çıkmadan bu hedefi koymuştuk ve ne kadar doğru olduğunu bugün elde ettiğimiz sonuçlar gösteriyor.”
Innovance, Rusya’dan ilk işi aldıktan sonra yurt dışı örgütlenmesine başlamış. İlk ofis Almanya’da açılmış. Ürey, bu süreci de şöyle anlatıyor: “Ofisimiz Frankfurt’ta. Almanya kadromuzda 30 kişi çalışıyor. Çok büyük iki dijital bankacılık dönüşümü ve data warehouse dönüşüm projesini yönetiyoruz. İkinci durağımız da Romanya oldu. Bu ülkede de ağırlıklı finans sektöründeyiz. İki şirkete hizmet veriyoruz. Bir bankanın dijital kanallarını, bir şirketin de teknolojik altyapısını yeniliyoruz. Üçüncü ofisimizi ise bu yıl Londra’da açtık. Halen orada bir şirketin dijital dönüşüm süreçlerini yönetiyoruz.”

Kripto para çözümleri geliyor

Innovance’in bu hızlı büyümesi beraberinde daha zorlayıcı hedefler belirlenmesini getirmiş. Ürey, “Organizasyonumuzdaki genişlemeyle birlikte bu yılı muhtemelen yüzde 400 civarında büyümeyle kapatacağız. Avrupa pazarındaki faaliyetlerimizi daha da derinleştireceğiz. Avrupa’nın, küresel hedeflerimize ulaşmamızda kritik bir rol oynayacağına inanıyoruz.”
Avrupa’yı da kapsayan EMEA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika) bölgesinin kritik öneme sahip olduğunu ve bu bölgedeki dinamik yapının, hizmet ağları için stratejik bir değer taşıdığını belirten Ürey, gelecekle ilgili planlarını şöyle paylaşıyor:
“Orta vadede Avrupa’da güçlenen yapılanmamızın ardından, coğrafi olarak Türkiye’ye yakın diğer bölgelere açılmayı düşünüyoruz. Küresel pazarda etkin ve sürekli bir büyüme için iş stratejilerimizi güncelliyor ve yeniliyoruz. Innovance sadece bir yazılım şirketi olmanın ötesinde, iş ortaklarımız ve müşterilerimiz için bütünsel bir çözüm ortağı. Uzmanlık alanlarımızda küresel etki yaratma azmimiz, özellikle blokzinciri ve yapay zekâ gibi dönüşümü hızla şekillendiren alanlarda Ar-Ge çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı yoğunlaştırmamıza vesile oldu. Önümüzdeki dönemde piyasaya süreceğimiz kripto para çözümleri, teknolojik liderliğimizi daha da perçinleyecek ve yeni kapılar açacak. Şu an 500 kişilik deneyimli bir ekiple yolumuza devam ediyoruz. Yıl sonuna kadar ekibe 100 kişi daha ekleyerek hedeflerimize emin adımlarla ilerlemeyi planlıyoruz.”

GENÇLERE STAJ DESTEĞİ

Innovance, yaz döneminde 6 haftalık, kış döneminde de 6 aylık olmak üzere yılda iki farklı staj programı düzenliyor. Bilgi teknolojileri alanında eğitim gören gençlerin kabul edildiği staj programında başarılı olanlar, şirket bünyesinde istihdam ediliyor.

“ŞİRKETLER YURT DIŞINA BİRLİKTE AÇILMALI”

Başta yazılım olmak üzere teknoloji sektöründe kalifiye eleman açığı giderek kendini daha fazla hissettiriyor. Çok fazla yazılımcı ihtiyacı söz konusu. Salgından sonra uzaktan çalışma seçeneğinin gelmesiyle Türkiye’yi keşfeden küresel şirketler, kaliteli insan kaynağını almaya başladı. Bu durumu sektörün en büyük krizlerinden biri olarak nitelendiren Yusuf Ürey, “Türkiye yazılım alanında çok iyi bir konumda ama şirketlerin yurt dışı hedeflerinin olmaması hem yetenekli çalışanlarımızı kaybetmemize neden oluyor hem de sektörün gelişimi için engel oluşturuyor” diyor.
Türkiye’nin yazılım ihracatında çok başarılı olabileceğini belirten Ürey, bu noktada organizasyon eksikliğine dikkat çekiyor ve gözlemlerini şöyle aktarıyor: “Savaştan önce Avrupa’da herhangi bir ülke ya da şehre gittiğimizde Ukraynalı şirketlerin çok organize bir şekilde pazardan pay aldığını gördük. Aynı şekilde Polonyalı ve Rumen şirketlerin de hâkimiyeti var. Bunu şirket olarak tek başına hareket ederek başarmamışlar, devlet olarak da çok iyi koordine olmuşlar. Örneğin Romanya’da sanayi-üniversite iş birliği çok gelişmiş, çok güzel projeler yapıyorlar. Nitekim son yıllarda birçok unicorn çıkardılar. Aslında biz de daha iyi koordine olabiliriz. Yurt içinde rakip olabiliriz ama yurt dışında bazı yerlerde beraber hareket etmemiz gerekir. Bu kapsamda DEİK bünyesinde bir organizasyon kuruldu ve iş birliğinin en güzel örneğini Money 20/20 Amsterdam’da gördük. Türkiye’de birbirine rakip birçok şirket orada beraber hareket ettik ve bu bir başlangıç oldu. Bunu devam ettirmek istiyoruz.”

“KODLUYORUZ” İLE SEKTÖRE YENİ YETENEKLER KAZANDIRIYOR

Innovance’in destek olduğu “Kodluyoruz” adlı bir sosyal girişim platformu da var. Bu platform, teknoloji sektöründe kariyer arayan gençler ve özellikle kadınlar için yollar oluşturarak Türkiye’yi dünya çapında bir yetenek merkezi haline getirmek amacıyla kurgulanmış bir sosyal girişim.
Yazılım alanında kendilerini geliştirmek isteyen gençlere destek olunuyor ve sonrasında yazılımcı ihtiyacı bulunan şirketlere yönlendiriliyorlar. Kodluyoruz, teknoloji sektöründeki beceri açığı sorununu ele alarak 2 aylık temel eğitim kampları ve gençlerin liderliğindeki Mezunlar Kulübü etkinlikleri düzenliyor.
20-29 yaş arası yetenekli ancak işsiz/eksik istihdam edilen gençler, bu çalışmalara katılabiliyor.
Eğitim kamplarında makine öğrenimi, Python, Kotlin, iOS, React, React Native, Java ve .NET sistemleri öğretiliyor. Ayrıca teknoloji ve strateji danışmanlığı sağlamak, ekibe en iyi uygulamaları oluşturmak ve uygulama konusunda mentorluk yapmak, projeleri her yönüyle desteklemek ve mezunlar için istihdam yaratmak gibi sorumlulukları da var.