Tohum öncesi ile tohum arasında 6 kat büyüyen FinTek girişimi

Tohum öncesi ile tohum arasında 6 kat büyüyen FinTek girişimi

PSM DERGİSİ

Bankacılık geçmişi olan iki ortak tarafından kurulan İnteraktif Kredi, veri teknolojisini kullanarak kişi ve kurumların kredi-güven ilişkisini yeniden tanımlıyor. İnteraktif Kredi CEO’su Mustafa Gümüş, “Emlak ve kiralama işlemlerinde dalgalanmayı azaltmayı amaçlayan Kira Raporu’nu da portföyümüze ekledik. Bu üründen kiracı ve ev sahiplerinin yanı sıra emlak işiyle ilgilenen firmalar da faydalanıyor” diyor.

Krediye ulaşmakta sorun yaşayan milyonlarca kişiye hizmet vermek amacıyla 2011 yılında Mutafa Gümüş ve Cesur Ölçenoğlu tarafından kurulan İnteraktif Kredi’nin kullanıcı sayısı 1 milyon sınırına dayandı. Kısa sürede 6 milyon dolar değerlemeye ulaşan şirket, 2025 yılına kadar 5.5 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.
CEO Mustafa Gümüş ile bu hızlı girişimin kuruluş, gelişim ve büyüme aşamalarını, gelecek planlarını konuştuk…

Öncelikle kendinizi tanıtabilir misiniz, nasıl bir kariyer geçmişiniz var?

İki farklı üniversitenin ekonomi, finans ve bankacılık bölümlerinden mezun oldum. Sonrasında profesyonel iş hayatı başladı. Türk Telekom, Garanti ve HSBC bankalarının genel müdürlük birimlerinde çalıştım. Kariyerim risk uzmanı olarak ilerledi. Yoğun iş temposu içerisinde işinizi severek yaptığınızda, bir süre sonra o iş, hayatın birçok alanında bakış açınıza da yansıyor. Sanırım bende de öyle oldu. Modern risk değerlemesi ve kredi skorlaması üzerine ihtiyaç olduğunu fark ettim. Ne demek modern risk değerlemesi?

Sabit ve geçmiş verilerle değerleme ya da skorlama yapıldığında sizin bugünkü finansal durumunuzla ilgili güncel bilgi vermiyor. Ortağım Cesur Ölçenoğlu ile bu ihtiyaca çözüm üretebilecek fikrimizi bir girişime dönüştürdük.

Girişim ekosistemine girince, var olan profesyonel yetkinliklerinizi de gözden geçirmeniz, yeni yetkinlikler kazanmanız ve beslemeniz gerekebiliyor. Ben de öyle yaptım, finans ve ekonomi eğitimim üzerine, yazılım alanında bireysel ve akademik eğitimler aldım.

İnteraktif Kredi ne zaman kuruldu, faaliyet alanınız ve hizmetlerinizi anlatabilir mısınız?

İnteraktif Kredi’yi 2011 yılında bankacılık geçmişi olan iki ortak olarak, ortağım Cesur Ölçenoğlu ile birlikte kurduk. Bir FinTek şirketiyiz. Veri teknolojisini kullanarak ihtiyacı olan kişi ve kurumların kredi-güven ilişkisini yeniden tanımlıyoruz. Bireysel kullanıcıların anında kredi profilini oluşturarak, kredi almalarını sağlıyoruz. Diğer yandan, kurumsal kullanıcılarımız için satış yaparken hangi müşterisinin ne kadar güvenilir olduğunu söyleyebilen bir rapor üretiyoruz.

Fikir nasıl ortaya çıktı, şirketleşme sürecinde neler yaşadınız?

Çalıştığımız kurumlardan ayrılıp 2011 yılında yola çıkarken “İnsanlar krediye nasıl ulaşıyor” sorusundan başladık. Sebebi ne olursa olsun, bir kredi için başvurulduğunda sıkıntı, olumsuz yanıt alındığında başlıyordu. Sonuç istendiği gibi olmadığında ertelenen planlar, yıkılan hayatlar, umutsuzluk gibi birçok farklı duyguya şahit oluyorduk. Oysa krediye ulaşmanın çeşitli yolları vardı ve biz bu yolları biliyorduk.

Bilgimiz ve tecrübemizle danışmanlık vermeye başladık ve harika sonuçlar aldık. Artan talebi karşılayamaz duruma gelmeye başlayınca, işimizi dijitale taşımaya karar verdik. Bu kararın ardından 2017 yılında, teknoloji firmamızı kurarak kredi skorlama konusuna odaklandık. Aynı dönemde girişimimiz kuluçkaya girdi. Hızlı bir ivme yakaladık. 2018 yılının sonunda, istediği tutar kabul edilmeyen, finansal sicil veya başka bir nedenden dolayı kredi alamayanların, yapay zekâ desteği ve kredi uzmanlarının çizdiği yol haritasıyla krediye ulaşmasına yardımcı olan ilk kredi skorlama ürünümüz Kredi Güven Raporu’nu piyasaya sunduk.

İnteraktif Kredi’nin kaç çalışanı var? Müşteri-kullanıcı sayısı, referanslarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

İnteraktif Kredi kurulduğundan bu yana hem bireysel hem kurumsal olarak sürekli yenileniyor. 2017 yılının mayıs ayında “kuluçkaya” girmiştik. 2019 yılında ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nin UBI Global tarafından üniversitelere bağlı kuluçka merkezleri arasında dünyada birinci gösterilen girişim programı İTÜ Çekirdek’e başvurduk. 2020 yılında İTÜ Çekirdek etkinliği Big Bang’de finalist olduk ve 3 ödülle döndük.

Ayrıca Borsa İstanbul Özel Pazar Yeri üyesiyiz. TÜBİTAK, KOSGEB ve T-Gate tarafından destekleniyoruz. İTÜ ARI Teknokent onayıyla İTÜ Magnet’te ürünlerimizi geliştirdik. Faaliyetlerimiz halen İTÜ ARI Teknokent’te devam ediyor. Kullanıcılarımız, iş ortaklarımız ve iş birliklerimizle çok büyük değişim ve gelişim yaşadık.

Elbette bu büyümenin arkasında, teknoloji odağımızı finans tecrübemizle birleştirmemiz ve en önemlisi, konularında uzman danışman ve çalışma arkadaşlarımızın çok fazla emeği var. İki kişiyle fikir aşamasında başlayan yolculuğumuz, bugün yönetim kurulu ve tüm çalışanlarımızla birlikte 30 kişilik bir yapıya evrildi. Sınırlı sayıda bir müşteri grubuyla başladığımız süreçte, çok kısa sürede 800 bini aşmış kullanıcı sayısından ve 150 bin adedin üzerinde üretilmiş rapordan bahsediyorum. Son 2 yılda 6 kat büyüme elde ettik.

Kurumsal tarafta da iş ortaklarımızın ve büyük ölçekli iş birliklerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Örneğin Yapı Kredi, Akbank, Halkbank, QNB, Denizbank, Enpara, TEB, Aktifbank, Burganbank çalıştığımız bankalar arasında. B2B olarak ise Türkiye Sigorta, KW Cadde, Varsapp, Missafir, F-Ray gibi firmaları; İstanbul Senin, Abonesepeti gibi uygulamaları sayabilirim.
Kredi skorlaması konusunu derinleştirerek ve dinamik hale getirerek ürettiğimiz kredi profili ve kredi güven raporunun yanı sıra emlak ve kiralama sektörlerindeki dalgalanmaları dengeye getirmeye katkı sağlayan “Kira Raporu” ürünümüzü de bu süreçte portföyümüze ekledik. Kira Raporu’ndan bireysel olarak kiracı ve ev sahiplerinin yanı sıra emlak işiyle ilgilenen firmalar da faydalanıyor.

Biraz da gelecek planları ve hedeflerden bahsedelim. Orta ve uzun vadede hangi seviyelere ulaşmayı planlıyorsunuz?

Findeks’in faaliyet raporuna göre 2021 yılında 816 milyon, 2022’de de 1.17 milyar adet rapor sorgulaması yapıldı. Bu sorguların yüzde 83’ü B2B’den, yüzde 17’si B2C’den geldi. 2026 yılında beklenen sorgu sayısı ise 2.5 milyar adet. Kısaca önümüz çok açık. 1 milyona yaklaşan bireysel kullanıcı sayımızı, planladığımız yeni yatırım, iş birlikleri ve marketing çalışmalarıyla 5.5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin en önemli veri merkezi haline gelmek için çok çalışıyoruz. Girişimimiz, hızlı bir büyüme sürecinde. Tohum (seed) yatırım turunu yeni kapattık. Tohum öncesinden (pre-seed) bu aşamaya gelene kadar 6 kat büyüme elde ettik. Yakında A serisi yatırım turuna çıkacağız. Umuyoruz ki uzun vadede bir unicorn olarak ülkemizi de gururlandıracağız.

Kimlerden yatırım aldınız, bu süreci biraz daha ayrıntılandırabilir misiniz?

İlk yatırımımızı İTÜ Çekirdek’in demo gününde tanıştığımız Alesta Yatırım ve eski Bankalararası Kart Merkezi genel müdürü Sertaç Özinal’dan almıştık. Her ayrıntısı özen isteyen bir süreçti. Çünkü o sıralarda bizimle görüşen yatırımcı sayısı 12 idi. Farklı yatırımcılarla görüşmelerimiz devam ediyordu. İşimiz için doğru yatırımcıyı seçmenin ne kadar önemli olduğunun farkındaydık. Sonrasında da yatırım almaya devam ettik. Alesta Yatırım ve Sertaç Özinal paylarını artırdı. İTÜ ARI Teknokent, Betül ve Berkin Özer’in yanı sıra Keiretsu Forum yatırımcılarından Halis Petrol Turizm ve Korun teknoloji Yatırımları kurucusu Figen Korun, yeni yatırım yaparak bu tura dahil oldular. Böylece şirketimizin son değerlemesi 6 milyon dolara yükseldi.